Designed by Mang


Над хижа Здравец по посока Бяла черква 17 Август 2007г.
На 17-и (петък) се качихме с Mang малко над хижа Здравец (на 27км южно от Пловдив). Харесахме си една полянка...на 5-10 метра от пътя и там разпънахме партакешите.
Аз си поиграх към 30-ина минути с юстировката на телескопа докато mang щракаше Луната.
Иначе като цяло улучихме кристално небе, видяхме над 30-ина метеора, един от които беше някъде около -2м и остави много дълга зеленикава следа докато изгаряше в атмосферата. Отделно доста Месие обекти наблюдавахме: М3, М13 (на моменти се разбиваше на ситни звезди в периферията), М92, М57 (и двамата с Mang видяхме при 83х елиптичната и форма, и централното потъмняване), М71, М27 (виждаше се неправилната и форма, и беше доста голяма и контрастна), М10, М12, повечето обекти из Стрелец (като особенно добре се виждаше М, М31 заедно с М32 и М110 (на моменти се забелязваше елиптичността на М32), М33 (доста трудна за откриване, въпреки нейните 5,5м я открих след почти 5 минутно обхождане на региона около нея ), двойния куп в Персей, М103, двойката М81 и М82 (особенно контрастни и двете при увеличение 40х), М101, М51 и спътника и NGC5195 (и двете се виждаха изключително добре, като аз лично не можех да се нарадвам на по-малката (до момента не я бях виждал) ). Погледахме за кратко и Уран понеже mang не го беше виждал. Нептун не се наемах да го търся понеже нямаше как да го различа от околните звезди.
Видяхме и сравнително ярък отблясък (~ -1.0м) от един спътник, като още не можем да разберем кой е бил...
Добре че Mang успя да го снима точно когато беше започнал да спада блясъка му (на снимката човек може да го сбърка с метеор )...по-надолу е приложена снимката. Най-ярката звезда на снимката е Денеб, втората по яркост е Садр (gamma Cygni)...за ориентир
Към 01:30 тръгнахме обратно понеже Mang беше на работа в събота. На 2 пъти ни спряха куки...и нормално...с тези телескопи в колата - подозрителни люде ей :)
Общо взето - перфектна вечер с много емоции ---
 
Copyright©2007 Asteroid Club Plovdiv  ·  All Rights reserved  ·  E-mail: